Mistrzejowice z pasją: Agnieszka Zdeb. “Nie żałuje żadnej chwili spędzonej w sklepie, gdzie spotykam mnóstwo wspaniałych, wartościowych osób.”

Drugą bohaterką naszego cyklu Mistrzejowice z pasją jest pani Agnieszka Zdeb, która prowadzi w Mistrzejowicach sklepik ze zdrową żywnością – Niebanalna Spiżarnia. Mimo, że pani Agnieszka nie jest mieszkaną naszej dzielnicy, to wprowadza w nią wiele dobrej energii i bardzo pysznych, jak i zdrowych produktów ;)

Pani Agnieszka prowadziła również mały wykład na naszym wydarzeniu “Zdrowie na start”, które odbyło się 20 października 2017 roku w Klubie Kuźnia. Opowiedziała wtedy o zdrowych produktach, które powinniśmy włączyć do swojej diety, ostrzegła przed żywieniowymi modami, a przy okazji poprowadziła przepyszną degustację z obłędnie smacznych chipsów z jarmużu!

Serdecznie zapraszamy na rozmowę!

Proszę opowiedzieć o sobie w kilku zdaniach.

Nazywam się Agnieszka Zdeb. Od kilku miesięcy jestem szczęśliwym właścicielem sklepu „Niebanalna Spiżarnia” w Mistrzejowicach, zlokalizowanego dokładnie na ul. Kniaźnina 4. Szczęśliwym, ponieważ po pierwsze spełniam swoje marzenia robiąc to co lubię, a po drugie sprzedaje produkty które dają ludziom radość i zdrowie.

Czy mieszka Pani w Mistrzejowicach?

Nie mieszkam w Mistrzejowicach ;) Ale mieszkam na północ od Krakowa, dlatego ten rejon miasta nie jest mi obcy. Widząc prężny rozwój dzielnicy właśnie ją wybrałam na lokalizację sklepu.

Co uważa Pani za wyjątkowe w Mistrzejowicach? Czy ma Pani swoje ulubione miejsca w dzielnicy?

Bardzo lubię park Tysiąclecia, często po pracy chodzę tam na spacery, żeby się zrelaksować. Wyjątkowych miejsc tutaj jest pewnie więcej, więc jeszcze dużo ciekawych miejsc do odkrycia przeze mnie :)

Od kiedy zaczęła się Pani fascynacja zdrową żywnością? Co ją zapoczątkowało?

Wszystko zaczęło się od diety ;) Chciałam zrzucić kilka kilogramów, więc zaczęłam się interesować odżywianiem w ogóle. Dużo czytałam, sprawdzałam składy produktów, unikałam konserwantów, polepszaczy, wzmacniaczy, barwników, cukru. W końcu zaczęłam zwracać uwagę na pochodzenie produktów, jakość, smak. Przez dosyć długi okres budowała się we mnie świadomość znaczenia jakości jedzenia dla naszego zdrowia. Wyszukiwałam różne dobre produkty na targach, odwiedzałam eko sklepy, sklepy ze zdrową żywnością, gdy miałam możliwość kupowałam bezpośrednio od rolników.

Które ze swoich produktów uwielbia Pani najbardziej?

Ponieważ uwielbiam sery to powiem, że sery kozie, które pochodzą z fantastycznego gospodarstwa Kozia Kraina. Jest to wspaniale gospodarstwo, gdzie zwierzęta są traktowane jak członkowie rodziny. Jest to gospodarstwo ekologiczne, gdzie na ŻADNYM etapie produkcji nie jest używana chemia, dosłownie ani grama chemii!! Byłoby super gdyby każdy producent z takim szacunkiem podchodził do tego co wytwarza.

Danie, bez którego nie wyobraża Pani sobie życia, to…?

Naleśniki! Pod każdą postacią…

Jak wygląda Pani praca na co dzień?

Prowadzenie własnego biznesu to naprawdę ciężka praca. Mój dzień rozpoczynam bardzo wcześnie i bardzo późno kończę. Średnio pracuję 14 godzin dziennie. Aby wszystko było świeże i jak najlepszej jakości codziennie rano przywożę do sklepu świeże warzywa i owoce, potem przyjeżdża dostawa ze świeżym pieczywem oraz wędlinami i innymi dobrami. Kończę dzień w „papierkach”, bo ta część prowadzenia działalności także mnie nie omija ;) Najbardziej lubię jednak kontakt z klientami. Nie żałuje żadnej chwili spędzonej w sklepie, gdzie spotykam mnóstwo wspaniałych, wartościowych osób. Moja praca jest moją pasją, dlatego czas spędzony w Niebanalnej Spiżarni liczy się zupełnie inaczej :)

Jakie ma Pani jeszcze pasje/hobby?

Po pierwsze zdrowe odżywianie, gdyby tak nie było to prowadzenie sklepu byłoby bardzo męczące ;) Po drugie lubię czytać książki głównie kryminały, a po trzecie aktywność sportowa – taniec, bieganie czy zajęcia na siłowi.

Co sprawia Pani w nich największą przyjemność?

Każda z tych aktywności jest dla mnie formą relaksu. Gdy mam dość sklepu ;) lub mam gorszy dzień to idę pobiegać. Gdy mam potrzebę posiedzieć w samotności to czytam książkę. Każda z aktywności pozwala mi zupełnie odciąć się od rzeczywistości i pojawiających się problemów.

Jak można się z Panią skontaktować?

Zapraszam na fanpage na Facebooku: Niebanalna Spiżarnia, gdzie pojawiają się informacje o nowościach w sklepie. Można się z nami skontaktować przez nasz fanpage, telefonicznie (698076878) lub mailowo (niebanalnaspizarnia@gmail.com).

Czy może Pani podzielić się z nami ulubionym przepisem na zdrową przekąskę?

Ostatnim moim odkryciem jest pieczona owsianka, danie bardzo proste i szybkie, a można je zabrać ze sobą wszędzie. Zjeść na ciepło lub na zimno. Jest w niej dużo bakalii, orzechów, suszonych czy liofilizowanych owoców. Można ją także przygotować w wersji wegańskiej.

Składniki:
– 250g płatków owsianych
– 2 jaja (ale zamiast jaj można uzyć bananów)
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego
– 100 ml mleka (dowolnego, może być roślinne)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– bakalie, orzechy itp.

Przygotowanie:
Osobno mokre i suche składniki wymieszać, a następnie połączyć. Przełożyć do foremki i piec około 35 min w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

Dziękujemy za rozmowę! :)

Przy okazji zapraszamy Was na 7. Mistrzejowickie Spotkanie, które odbędzie się 10 lipca o godzinie 19.00 we Friends Caffee w Centrum Serenada. Będzie można poznać swoich dzielnicowych sąsiadów i porozmawiać z nimi na najróżniejsze tematy! ;)

A jeśli znasz kogoś, o kim z chęcią przeczytałbyś artykuł lub sam chciałbyś być bohaterem naszego cyklu – skontaktuj się z nami! :)

Dodaj komentarz